Vooruitkijken met onze nieuwe TVJO Dirk Verboom


We kondigden onlangs het vertrek van Erwin Meheus aan, en blikten met hem terug op zijn tijd bij KVTD. Dirk Verboom neemt de TVJO (Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding) rol van Erwin over, en met hem blikken we vooruit. Dirk was al betrokken bij onze club als coördinator bovenbouw en we plaatsten al eens een interview online om Dirk beter te leren kennen.

Nu dus dit nieuwe interview met hem:

Dirk, proficiat met je nieuwe rol als TVJO! Met al je kennis en ervaring, en gezien je vorige rol als coördinator van de bovenbouw, was het een logische keuze dat jij de rol van Erwin zou overnemen. Zag je dat zelf ook zo?

Bedankt. Allereerst wil ik iedereen een goede gezondheid toe wensen, wat in deze periode toch wel heel belangrijk is. De maanden maart en april waren voor mij drukke tijden via mijn werk, en ook op de club waren we zeer druk bezig met de audit voor ons provinciale label. Ik ben uiteraard zeer tevreden dat we het 2** label terug hebben gehaald, en daarvoor wil ik ook alle medewerkers die daar aan geholpen hebben zekers nogmaals bedanken voor hun inzet.

Ook wil ik langs deze weg Erwin Meheus (technisch directeur) hartelijk bedanken voor zijn inzet tijdens de afgelopen seizoenen; Hij is een aangename persoon en ik had er een goede samenwerking mee, maar het was te verwachten dat hij eens andere oorden zou gaan opzoeken (korter bij zijn deur), en ik wens hem verder veel succes in de nog te volgen cursus Uefa-B en veel sportief plezier in zijn nieuwe uitdaging.

Had ik het zien aankomen? Eigenlijk wel omdat Erwin het al eens aanhaalde dat de verplaatsingen naar Tervuren moeilijker en zwaarder begonnen te wegen. Maar het blijft natuurlijk zeer tof als de club je dan ook echt vraagt voor de rol en het vertrouwen in je heeft om de verantwoordelijkheid over te nemen.

Je bent vast al druk bezig om alles voor seizoen 2020-21 in orde te brengen. Het is wellicht wat vroeg om alle details te delen, maar kun je misschien toch al iets zeggen over hoe de voorbereiding verloopt? Wanneer verwacht je informatie te kunnen delen over ploegindeling, trainers, trainingsschema, etc.?

Het klopt dat ik druk bezig ben met de voorbereiding naar volgend seizoen toe. Het invullen van trainers per categorie is bij ons, en ook bij veel andere clubs, iets dat steeds moeilijker en moeilijker wordt, dit vooral ook om trainers te vinden met het juiste diploma.

Zoals de meeste mensen weten spelen we met onze KVTD jeugd op provinciaal niveau, dankzij ons 2-sterren label. Dit is echt iets waar we trots op mogen zijn, maar het betekent ook dat we aan veel richtlijnen (van Voetbal Vlaanderen) moeten voldoen, waaronder het hebben van een bepaald aantal gediplomeerde trainers.

Het trainingsschema opmaken en invullen is een werk van lange duur, omdat het steeds aanpassen is, waarbij we zeer afhankelijk zijn van de gemeente Tervuren wat betreft de goedkeuring van onze aanvraag voor de uren op het veld van Diependal. De laatste jaren kregen we steeds minder uren toebedeeld, maar we hopen nu toch wat uren terug te krijgen aangezien zowel de hockeyclub als FC Moorsel een eigen veld hebben gekregen en dus minder Diependal nodig zouden moeten hebben. We wachten echter nog op uitsluitsel hierover.

Het is dus echt een grote puzzel en vergt veel pogingen om iedere ploeg juist in te delen. Het schema is voor een dikke 90% af, waarbij we op Schonenboom voor 100% volzet zijn.

Bij de onderbouw gaan we met een nieuw initiatief aan de slag. Het voetbal mag immers ook wel eens vernieuwend zijn, en ik denk dat we als KVTD het voortouw kunnen nemen hiermee. We willen gaan werken met een poule van hoofd- en hulptrainers die elkaar kunnen afwisselen. Dit heeft 2 grote voordelen:

  1. De hoofdcoaches hoeven niet altijd 3x per week aanwezig te zijn. Dit is immers iets waar veel mensen zich logischerwijs niet aan kunnen committeren, en daarom veel mensen tegenhoudt om als trainer aan de slag te gaan. (of het is vaak een reden voor trainers om ermee te stoppen)
  2. We kunnen met deze opzet veel makkelijker eigen jeugdspelers (van oudere leeftijd, bijvoorbeeld uit onze U17, U21, Senioren- of Dames-ploegen) erbij betrekken, omdat zij als ‘hulptrainer’ ook geen grote commitment hoeven te maken. We zien op die leeftijd veel enthousiasme om met jongere spelers aan de slag te gaan, maar vaak is ook hier de verplichting 3x / week aanwezig te zijn een struikelblok.

Met dit systeem denken we dus de beschikking over een grotere groep trainers te krijgen, en tot nu toe hebben we inderdaad al veel enthousiaste reacties en aanmeldingen gekregen. Uiteraard verzekeren we ook met dit systeem voor onze jongste spelers een kwalitatieve en plezierige begeleiding. Misschien dat ze wat vaker een nieuw gezicht gaan zien, maar het zal zeker allemaal herkenbaar blijven.

Eventueel kan dit systeem ook voor enthousiaste ouders een manier zijn om als hulptrainer erbij betrokken te worden. Mensen met interesse mogen zich altijd bij mij melden (via dirk.verboom@telenet.be).

Voor de midden- en bovenbouw blijven we werken met vaste trainers. Hier zijn we vooral op regionaal niveau nog op zoek naar 1 of 2 kandidaten. Tips zijn altijd welkom!

Verder ben ik ook bezig enkele documenten & processen te verdiepen en verder uit te werken, op basis van de feedback die we uit de audit gekregen hebben. Deze zullen weldra op onze site geplaatst worden, en we zullen er zeker ook nog over communiceren dan.

Een volgend actiepunt zal zijn om samen met de coördinators en trainers de indeling van spelers per categorie uit te werken. Dit doe ik het liefst in goed onderling overleg, zodra de versoepeling van de Corona maatregelen dit weer toelaat. Hierbij spelen uiteraard ook de nieuwe aanmeldingen een rol. Elke zomer mogen we veel aanvragen verwelkomen, deze beantwoorden we uiteraard allemaal netjes waarna we op een later tijdstip (juli of augustus) er nog eens op terug zullen komen om test-afspraken te maken. Wat meer (dubbel) werk dus, maar dat kan helaas niet anders door het Covid-19 probleem.

Ook zullen we weer met de trainers gaan bekijken welke cursussen gevolgd kunnen worden om zo met een goed opgeleide en gediplomeerde ploeg te (blijven) werken. Zo bekijken we momenteel welke trainers aan de cursus C kunnen/willen meedoen die in de zomer op het terrein van Veltem gegeven zal worden. Dit is een vrij unieke kans, omdat deze cursus tijdens vakantiedagen aageboden zal worden (in plaats van in de avonduren) waardoor het in principe makkelijker en sneller zal zijn om te volgen. Vooral voor onze jongere trainers (studenten) kan dit interessant zijn. Mochten mensen dit lezen die dit ook interessant lijkt, bekijk dan gerust de informatie eens op de site van Veltem. We bekijken momenteel ook met Voetbal Vlaanderen of we zo’n cursus ook bij ons zouden kunnen organiseren, dus neem zeker altijd eerst even contact met me op, voordat je tot inschrijving overgaat.

Kortom, heel veel plannen en genoeg te doen! Ik kijk er naar uit om met het goede team hier bij KVTD verder te bouwen aan de toekomst van de club, waarbij we als jeugdopleiding heel graag succesvol willen zijn door doorstroming van eigen jeugd naar onze P4 en P1 ploegen te realiseren.

Ik wens iedereen alvast een fijne zomer toe, en hoop iedereen snel weer persoonlijk terug te zien en te begroeten. Dat werkt toch wat makkelijker dan virtueel…

Met vriendelijke groet,

Dirk Verboom

Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding (TVJO) KV Tervuren-Duisburg