Opleiden met een doel


In deze tweede blog wil ik graag ingaan op het doel dat we nastreven binnen de jeugdwerking van KVTD. Waarom doen we wat we doen? Wat willen we bereiken? Nu we seizoen 2020-21 evalueren en druk bezig zijn met de voorbereiding voor seizoen 2021-22 zijn dit zeer relevante vragen en is het denk ik ook nuttig daarover eens te schrijven.

We proberen onze opleiding elk jaar weer te verbeteren; we kijken terug naar het afgelopen seizoen en willen sommige dingen blijven doen, andere dingen anders doen en nieuwe dingen toevoegen. Doen we dit voor ons label (we hebben momenteel 2 sterren voor de kwaliteit van onze opleiding)? Nee, niet in eerste instantie. Het label is een waardering van onze opleiding, maar niet een doel. Doen we dit enkel om de kinderen ‘van de straat te houden’ en wat plezier te geven op het veld? Nee ook niet, hoewel plezier altijd de basis is (zonder plezier zal iemand niet voetbal blijven spelen), maar niet het voornaamste doel van de opleiding.

We hebben eigenlijk vooral 1 doel als jeugdwerking en dat is om uiteindelijk spelers zo compleet mogelijk (als voetballer) af te leveren aan onze seniorenploegen met de ultieme ambitie om een aantal eigen jeugdspelers in onze eerste ploeg te zien spelen.

Dat is niet zo gemakkelijk. Vergis je niet in het niveau van amateurvoetbal op P1 niveau. Bij de senioren komen alle leeftijden bij elkaar, van jong (onder 20) tot oud (boven 30) en zijn er elke week slechts 11 plaatsen beschikbaar in de ploeg. Als jeugdspeler kom je daar dus niet zomaar tussen. Uiteindelijk zullen slechts enkele KVTD-jeugdspelers dat niveau gaan bereiken, maar door de kwaliteit van de jeugdwerking te verbeteren willen we dat aantal zo groot mogelijk maken.

Vandaar dat we investeren in onze technische cel, dat we opleiden met een visie, we veel op techniek trainen, aandacht geven aan aannemen en schieten met de juiste voet, dat we van achteruit opbouwen en geen lange ballen spelen, etc. Het is allemaal vanuit de visie om betere spelers op te leiden. Dit is ook goed om te weten als ouder, vandaar dat ik er nu ook over schrijf.

Als ouder wil je op zaterdag je kind misschien het liefste zien winnen of een goal zien maken, maar als club (trainer, coördinator, bestuur) kijken we verder dan die ene zaterdag. Gaan de spelers vooruit? Zien we in de match terug waar we op trainen? Wat kan nog beter gaan? Vandaar dat we ook vaak zeggen dat winnen niet het belangrijkste is. Uiteraard wil dit niet zeggen dat we willen verliezen… Er moet ‘grinta’ zijn, een speler moet willen winnen. Maar wel met verzorgd spel en volgens de visie van de club. En dit geldt in principe zowel voor onze regionale als provinciale ploegen. Ook in een regionale ploeg kun je je immers blijven ontwikkelen en alsnog in een provinciale ploeg komen; we hebben daar genoeg voorbeelden van.

Ik begrijp dat het misschien een beetje ‘ver van je bed’ kan klinken voor ouders met kinderen in de onderbouw (of middenbouw), maar de tijd gaat snel! Ik kan erover meespreken, ik weet nog ‘alsof het gisteren was’ dat mijn zoon in de U6 speelde. Volgend seizoen gaat hij al naar de U15. Door vroeg te beginnen en eenzelfde lijn aan te houden binnen de hele jeugdwerking, zullen kinderen makkelijker kunnen doorstromen naar oudere ploegen en uiteindelijk betere voetballers worden.

Je kunt het denk ik vergelijken met school; vanaf de lagere school word je eigenlijk al voorbereid en opgeleid voor je latere carrière als volwassene. Zo is het bij voetbal ook.

Ik hoor u denken: “Nemen ze het niet een beetje te serieus daar?” 😊. We zijn zeker geen Anderlecht of Club Brugge, dat weten we ook. Maar op elk niveau kan serieus gewerkt worden en kun je doelen nastreven. We steken als vrijwilligers veel tijd in de club en willen dit goed en serieus doen. En zoals ik zei, is voetbal spelen op P1 amateurniveau niet te onderschatten. Veel spelers zullen dat niveau nooit halen. We moeten wel serieus met onze opleiding bezig zijn om jeugdspelers in onze eerste ploeg te krijgen. Maar tegelijkertijd blijft voetbal een hobby en staat plezier voorop. Een hobby, maar zoals een Nederlandse journalist ooit zei: “Voetbal is de belangrijkste bijzaak”! 😉

In een volgende blog zullen we enkele mensen van de senioren aan het woord laten om meer informatie te delen over onze verschillende ploegen en hoe zij kijken naar onze jeugdspelers en de mogelijke doorstroming ervan.

Ik hoop dat u deze blog weer nuttig vond. We vinden het belangrijk om onze leden en hun ouders bij de club te betrekken en goed te informeren. De blog is een van de kanalen om dat te doen. Feedback is altijd welkom, stuur me een bericht via PSD of mail naar communicatie@kvtervuren.be.

#ForzaKVTD

Bas Belfi, jeugdvoorzitter KV Tervuren-Duisburg