Interview Wesley Vanderheyden


Wesley Vanderheyden is een zeer actief lid van KVTD. Naast speler van de P4 is hij immers ook trainer van de U15P. Iemand die zich inzet voor onze club dus, en ook iemand met ambities! Kom meer over hem te weten in dit interview.

 

Kun je wat over jezelf vertellen: hoe oud ben je, hoe lang speel jezelf al voetbal, bij welke clubs en op welke positie?

Wesley Vanderheyden

Ik ben Wesley Vanderheyden, 25 jaar en speler bij de P4 en trainer van de U15P te KV Tervuren-Duisburg. Ik speel reeds voetbal vanaf mijn 5 jaar, maar ben tussen mijn 11 en 14 jaar gestopt omwille van school. Mijn jeugd heb ik in OHR gedaan, daarna ben ik op mijn 17 jaar naar de toenmalige beloften van KVTD getrokken. Na 1 jaar bood zich dan de eerste ploeg van Moorsel aan. Daar heb ik jammer genoeg spijt van gekregen. Na 2 jaar zat dat verhaal erop en kwam ik terug in OHR terrecht bij de P4. Na 1 jaar werd mij jammer genoeg verteld dat er door de vele afvallers van de P1 geen plaats meer was in dat elftal. Gelukkig heeft Eric Dellaert mij dan de kans gegeven om terug voor KVTD te komen voetballen een week voor de transferperiode eindigde. Een geste waar ik hem nog steeds dankbaar voor ben.

Samen met Thomas Mommens ben ik nu de oudste bij de P4 en probeer ik met mijn ervaring een steentje bij te dragen aan de ploeg. Ik kan op verschillende posities spelen. Voornamelijk de 7 of de 11, al kan ik ook op de 2 of de 5 uit de voeten. In een 2-spitsen systeem voel ik mij ook zeer goed naast een iets sterker type spits zodat ik van de ruimtes kan profiteren.

Ik heb voor mezelf wel uitgemaakt dat dit waarschijnlijk mijn allerlaatste seizoen zal zijn als speler. Ik wil namelijk mijn UEFA B Diploma halen en beiden combineren samen met een ploeg coachen lijkt mij moeilijk. Profvoetballer zal ik nooit worden, maar als coach zou ik wel graag iets betekenen in het voetbal. Op welk niveau dat het dan ook moge zijn.

Je bent naast speler ook jeugdtrainer. Wat heeft je doen beslissen om trainer te worden, en valt het goed te combineren met spelen voor de P4?

Op het moment dat ik nog in Moorsel voetbalde, had ik voor mezelf beslist dat ik een trainerscursus wou volgen maar nog geen ploeg onder mij wou nemen. Ik ging eerst als T2 starten samen met een andere trainer, maar die gaf er na een maand al de brui aan. Daardoor kwam die ploeg toch op mij terecht. Iets waarvan ik nooit spijt zal hebben, want zo kreeg ik de smaak van het coachen helemaal te pakken.

Ik zat samen met Marcel Vermeire in de cursus voor de trainerscursus C en het was hij die me contacteerde of ik niet voor KVTD wilde coachen. Een logische keuze aangezien het verhaal bij de eerste ploeg toch op een dood spoor was gelopen. Ik heb twee jaar samen met Marcel samengewerkt. Hij deed de U15P en ik de U15R. Ik moet zeggen dat ik heel veel van hem heb geleerd. Het was een genot om samen te werken. Ik zou zeker niet de trainer zijn die ik nu ben, zonder Marcel. Ik hoop dat ik op een dag samen met hem op het hogere niveau aan het werk kan. Ook van Bart Vandenplas (onze coach bij de p4) pik ik graag zaken mee die hij in onze trainingen steekt. Ik probeer positieve zaken van elke trainer mee te nemen en daar dan mijn eigen touch aan te geven.

De combinatie met de eerste ploegen is altijd goed verlopen. Erwin onze jeugdcoördinator probeert zoveel mogelijk rekening te houden met mijn dubbele kalender. Dit jaar is het toch een pak makkelijker geworden aangezien mijn trainingen met de U15P nu doorgaan voor de trainingen met de P4. Dat Raphäel Vermeire mij hierbij helpt als T2 maakt de zaken ook een pak gemakkelijker. Ook met hem is het zeer fijn samenwerken.

Je bent dit jaar trainer van onze Provinciale U15 ploeg. Wat kun je zeggen over je ploeg, en wat wil je als trainer dit jaar met de jongens bereiken?

Over de U15P kan ik uren doorpraten. Ik vind het een genot om deze jongens te coachen. Het is een zeer goede lichting, ze zijn leergierig, staan open voor nieuwe dingen, stellen zelf vragen over de tactiek, etc. Zoals eerder al aangegeven in ‘het team van de week’, trainen we heel veel op snelle balcirculatie, driehoekspel, omschakelingsmomenten, enz. Ik wil deze jongens zo snel mogelijk laten voetballen.

Het is eigenlijk al een ploeg die heel hard aan mekaar hangt. Daar hebben we amper tijd in moeten steken. Toch moeten we ervoor zorgen dat de ‘betere’ individuele spelers nog meer samen gaan spelen. Een leuke uitdaging voor Raph en mezelf. Met deze ploeg wil ik snel en attractief voetbal bereiken. Ik wil dat de jongens een hele wedstrijd kunnen domineren zonder dat ze een moment de concentratie verliezen. Eigenlijk wil ik een machine die constant draait zoals men dat noemt. Dan komen de resultaten vanzelf.

Op dit moment werpen de trainingen hun vruchten af met een mooie 12 op 15. Maar de laatste wedstrijd tegen Bertem-Leefdaal heeft duidelijk gemaakt dat we nog lang niet zijn waar we willen eindigen. Nogmaals, ik ben bijzonder fier dat ik deze groep mag coachen.

Je hebt zelf de P4 bereikt, wat een knappe prestatie is. Welke adviezen heb je voor onze jeugdspelers, wat moeten ze doen om later ook een plek in de seniorenploegen te kunnen krijgen?

Mijn advies voor de jeugdspelers is vooral geduld hebben en keihard werken voor je plaats. Als er 1 ding is waar ik spijt van heb is dat het feit dat ik te vroeg vertrokken ben naar Moorsel. Ik wou zo snel mogelijk een plaats in een eerste ploeg terwijl het eigenlijk beter was geweest om te blijven en hard te werken aan de weg naar boven.

Als je constant je best doet op training dan komen de kansen vanzelf. Daarom vond ik het een zeer goed idee om dit seizoen de U21 als senioren te behandelen (en niet meer als onderdeel van de jeugdwerking). Zo leren ze wat concurrentie is en dat je soms tevreden moet zijn met 5 min speeltijd op een wedstrijd. Daar worden ze alleen maar sterker van. Als je dan eens de selectie haalt bij de eerste ploeg of de P4 raad ik aan zo goed mogelijk naar de oudere spelers te luisteren. Neem mee wat ze je vertellen. Steel met je ogen. En nogmaals: keihard werken op training, elke week opnieuw. Dan komt de rest vanzelf.

 

Bedankt voor dit interview Wesley, en nog heel veel succes als trainer & speler!