Interview Marcel Vermeire


Marcel Vermeire is een bekend gezicht binnen onze club. Een ervaren jeugdtrainer met het diploma UEFA-B op zak. Afgelopen seizoen werd hij met de U17P nog winterkampioen, en volgend seizoen zal hij als trainer van onze P4 ploeg de overstap maken naar de senioren.

Een goed moment dus om hem eens een paar vragen te stellen:

Marcel, voor de mensen die je nog niet kennen, kun je jezelf even kort voorstellen? Misschien kun je ook vermelden hoe en wanneer je ooit bij KVTD betrokken bent geraakt?

Mijn naam is Marcel, 49 jaar oud, getrouwd met Sarah en trotse vader van 1 zoon, Raphaël ( 19 jaar ). Ik woon in Wezembeek-Oppem en werk als Key Accountmanager voor een bedrijf dat oplossingen voorziet voor sanitaire ruimtes in bedrijven, scholen en ziekenhuizen.

Zelf heb ik gevoetbald vanaf mijn 5de tot mijn 42ste zonder al te veel onderbrekingen. Jeugdopleiding heb ik doorgemaakt bij Nederlandse clubs. Daarna op verschillende niveaus in eerste ploegen en reserveploegen gespeeld in Vlaanderen.

Mijn eerste kennismaking met KVTD was in 2013 toen mijn zoon er ging voetballen. Het was de tijd dat er (aan het begin van het seizoen) nog echt gras was op het terrein van Schonenboom. Gaandeweg heb ik mij verder geëngageerd en op de helft van dat seizoen ben ik er als trainer gestart bij de U11, aangezien ze daar hulp nodig hadden.

Daarna heb ik ook de mogelijkheid gekregen om diverse cursussen te volgen en ben ik meer en meer betrokken geraakt bij diverse afdelingen binnen het bestuur van KVTD.

Je bent een jeugdtrainer met veel ervaring en met de nodige diploma’s op zak. Zijn er bepaalde prestaties of momenten waar je zelf het meest trots op bent, of met de meeste voldoening op terugkijkt?

Voor mij is de evolutie van de huidige U17P spelers een voorbeeld van een goede jeugdopleiding binnen een club. Deze jongens hebben tot de U13 een goede basis gekregen van zeer goede jeugdtrainers, daarna zijn ze altijd samen kunnen blijven en als U14 geëvolueerd bij trainer Fabian Urbain om 11 vs 11 te spelen waarna ze ook weer allemaal bij elkaar zijn kunnen doorschuiven naar U15 Provinciaal met Trainer Wesley Vanderheyden.

Deze goede voorbereiding maakte het voor mij mogelijk om deze groep als eerstejaars U17 in de eerste seizoenshelft op een mooie, realistische maar vooral ook efficiënte manier te laten voetballen. De eerste seizoenshelft werd afgesloten op de eerste plaats, in de reeks op het hogere niveau draaiden we ook prima mee tegen ploegen met enkel 2de jaars U17 spelers.

Het was jammer dat er een plots einde aan kwam door de Corona-perikelen, maar  het gaf zeer veel voldoening om die spelers te zien evolueren en bijleren.

Je gaat nu de overstap maken van de jeugd naar de seniors, waar je T1 zult zijn van onze P4. Proficiat met die ‘promotie’! Is dat een ambitie die je altijd al had, en met welke verwachtingen ga je deze nieuwe job aan?

Toen ik in 2015 gestart ben met de INITIATOR Cursus heb ik mij als doelstelling gezet om binnen de 5 jaar een 1ste ploeg te coachen en liefst op een P2/P1 niveau. De timing zal niet helemaal in orde komen, maar ik hoop vooral dat mijn eerste seizoen bij de seniors een volgende stap wordt naar die doelstelling.

Bij deze wil ik ook van de gelegenheid gebruik maken om de leden van de sportieve cel te bedanken voor deze mogelijkheid en voor de hulp en feedback die ik tot nu toe al heb gekregen.

We hebben, samen met de sportieve cel van KVTD, een mooi traject uitgewerkt waarbij de P4 ploeg een opleidingsploeg moet worden/zijn als opstap naar de eerste ploeg van KVTD. De nadruk ligt vooral op het inpassen en opleiden van eigen jeugdspelers. Met veel plezier kijk ik uit om terug training te kunnen geven aan diverse jeugdspelers van KVTD die ik al 1 of meerdere seizoenen bij de jeugd heb getraind. Maar uiteraard is de inzet, hulp en input van de meer ervaren spelers in die groep niet onbelangrijk, zowel voor de jongere spelers als voor mezelf.

Het eerste seizoen zal er vooral gewerkt moeten worden aan het vormen van een coherent geheel die staat voor verzorgd, realistisch en goed voetbal, zonder het resultaat al te veel uit het oog te verliezen. Het tweede seizoen zal dan de nodige fine-tuning kunnen gebeuren, het seizoen daarna zullen we dan wel kijken wat er tot de mogelijkheden behoort.

Op korte termijn kijk ik er vooral uit om de groep volledig bij elkaar te krijgen en te kunnen starten, want de voetbal-loze periode heeft wel erg lang geduurd.

Normaal vragen we aan spelers of ze tips voor onze jeugd hebben. In jouw geval zou het interessant zijn om je tips voor beginnende trainers (of trainers met minder ervaring) te vragen. Welke adviezen kun je delen?

Als je beslist om jeugdtrainer te worden, doe het dan met volle overgave. Het is arbeidsintensief, soms wordt er vanuit de clubs, van de spelers en van de ouders heel veel gevraagd/verwacht, maar dit maakt het geheel op zeer veel verschillende vlakken interessant. Je leert er echt dagelijks van bij.

Beslis je daarna om er verder in te gaan, volg dan de cursussen. Ik weet het, het feit dat je een diploma hebt maakt je niet direct een goede trainer, maar de cursussen geven je heel veel bagage en tools mee om trainingen voor te bereiden, te geven en te evalueren. Bijkomend ben je tijdens de cursussen constant in gesprek over voetbal met collega-cursisten die met hetzelfde bezig zijn en heel eerlijk, tijdens die momenten van discussie leer je echt heel veel bij.

Sta daarnaast open voor begeleiding, hulp en stel jezelf ook regelmatig in vraag. Enkel op die manier leer je bij en kan je dit ook toepassen tijdens je trainingen en wedstrijden.

En als je ploeg dan een aanvallende actie maakt zoals je al 100 keer gedaan hebt op de training, en die actie leidt tot een doelpunt, dat is volgens mij een van de mooiste gevoelens die je dan als trainer kunt hebben.

Bedankt Marcel voor dit interview, en alvast heel veel succes gewenst als trainer van de P4!