Historiek

Het huidige Koninklijke Verenigd Tervuren – Duisburg (stamboeknummer 384 bij de KBVB) is ontstaan uit een samensmelting in 2007 tussen Koninklijke New Star Tervuren en Voorwaarts Duisburg.

 

historiek-010New Star Atletic Club Tervuren (384) werd opgericht in 1922.

New Star Atletic Club Tervuren speelde 2 seizoenen in de nationale reeksen (1953-1954 en 1956-1957) en komt sinds 1957 uit in de Provinciale afdelingen Brabant (KBVB).

In 1975 veranderde de club haar naam in Koninklijke New Star Tervuren.

In 2007 fusioneerde de club met VW Duisburg (7164) tot Koninklijke Verenigd Tervuren-Duisburg (384).

Voorwaarts Duisburg (7164) werd opgericht in 1968 en speelde sindsdien onafgebroken in de Provinciale afdelingen Brabant (KBVB).

In 2007 fusioneerde de club met Koninklijke New Star Tervuren (384) tot Koninklijke Verenigd Tervuren-Duisburg (384).

De eerste doelstelling van KVTD is het voortbestaan van voetbal op een bewuste en sportieve aantrekkelijke manier garanderen in zowel Duisburg als Tervuren.

Nog belangrijker is jonge spelers vanuit de regio de kans geven hun sport te beoefenen binnen een aantrekkelijke omkadering, met portieve doorgroeimogelijkheden en in een goede sfeer.

Rekening houdend met de belangrijke sociale functie van een voetbalvereniging, willen we het voetbal in Tervuren stabiliseren en trachten een nieuwe ‘boost’ te geven.

Op basis van deze uitgangspunten en om deze doelstellingen te realiseren heeft onze club een seniorenploeg in 2e provinciale (met thuisbasis Tervuren) en een seniorenploeg in 4e provinciale (met thuisbasis Duisburg).

Ondertussen is gebleken dat de ingrediënten om te slagen voldoende aanwezig zijn; het enthousiasme en de gedrevenheid van allen die nauw betrokken zijn bij deze fusie werkt erg aanstekelijk en zal iedereen die het voetbal in de regio een warm hart toedraagt zeker kunnen bekoren.

Wij hebben kosten noch moeite gespaard om uit beide clubs mensen samen te brengen die het voetbal door en door kennen. Ieder op zijn manier en in zijn specialiteit. Wij hebben de jeugdwerkingen samengesmolten tot één vloeiend geheel, en zijn klaar om de concurrentie aan te gaan met clubs uit onze omgeving. Wij zijn er ons terdege van bewust dat jeugd DE toekomst is.

Daarom besteden we ook veel aandacht aan de begeleiding en omkadering van onze jeugdspelers.

We kunnen uiteraard en met sprekend gemak vele pagina’s vullen met de talloze anekdotes, sportieve en andere successen van onze voetbalvereniging.

Maar volgens onze bescheiden mening heeft deze publicatie een ander en hoger doel. Onze voetbalvereniging is als een spiegel van onze maatschappij, met zijn specifieke hoogte en laagtepunten. Een spiegel van de moeilijke vooroorlogse periode, gekoppeld aan de recessies, de gouden jaren 60, de crisis en zo veel meer.

Als we dan toch even stilstaan bij het verleden hebben we het liever over de sportieve carrière van een paar ‘gekende’ clubspelers.

 

Historiek - Didier SegersVooreerst was er de carrière van Profvoetballer Didier Segers (1965, op de foto 1ste van rechts gehurkt), gespreid over verschillende eersteklassers, met als apotheose op 12 mei 1993 de finale van de toenmalige Europacup II (beter bekent als de Beker der Bekerwinnaars) tussen Royal Antwerp FC en AC Parma (uitslag 1-3) in het beroemde Wembley Stadion te London. Didier baat nu een dorpscafé uit in de schaduw van de kerktoren van Duisburg, en heeft steeds de banden met zijn eerste club bewaard.

 

 

Historiek Eric DumonEn wie kent er nog Eric Dumon (1954) (staande, derde van links op de foto hieronder) die een carrière als profvoetballer wist uit te bouwen met het toenmalige RWDM? Het hoogtepunt van zijn sportieve loopbaan was vast en zeker de kampioenstitel in het seizoen 1974-1975. En wie wist nog dat Eric één Europese wedstrijd meer (23) met RWDM op zijn teller heeft staan dan zijn meer bekende ploegmaats van destijds (Boskamp, De Bree, Martens)? Eric kwam op latere leeftijd via VW Duisburg bij KVTD terecht. Hij is nog steeds de mee voetballende coach van onze veteranen ploeg.

 

 

Maar genoeg nostalgie, op naar de toekomst en de Jeugd is de toekomst! Onze grootste uitdaging en bron van veel voetbal vreugde halen we uit de opleiding, opvoeding en doorstroming van onze eigen jeugdspelers. Daar werken we met veel plezier aan en dat geeft ons de grootste voldoening.

Als jullie binnen een aantal decennia dit stickerboek terug open slaan en er een glimlach op jullie gezicht verschijnt, dan is de opzet van deze actie voor ons meer dan geslaagd.

En als afsluiter eindigen we met een kwinkslag en de woorden van een bekende voetballer: “Voetballen is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.” (Johan Cruijff).