De boedelscheiding in de provincie Brabant !


Bericht voetbal_algemeenSinds december 2016 is de boedelscheiding in de provincie Brabant  een feit. Op een geheime stemming op de Algemene Bijzondere Vergadering van Provinciaal Comité Brabant kozen 122 van de 139 aanwezige clubs voor een volledige splitsing tot in eerste provinciale.

Dit seizoen is eerste provinciale de enige unitaire reeks in een Vlaamse en Waalse/Brusselse entiteit. De uitslag heeft ook gevolgen voor de Beker van Brabant en het vrouwenvoetbal. Daar volgt vanaf volgend seizoen ook een indeling naargelang de taal.

Volgend seizoen mogen de Voetbafederatie Vlaanderen (VFV), de Vlaamse vleugel binnen de KBVB, en de Waalse tegenhanger ACFF in volledige autonomie hun eigen provinciale reeksen organiseren.

Voor volgend seizoen toe betekent dit concreet een Vlaamse eerste provinciale met 16 clubs en een Waalse/Brusselse reeks met 14 clubs. Op de korte termijn zouden er in die reeks twee clubs kunnen bijkomen. De formule in tweede provinciale met twee Vlaamse reeksen van 18 ploegen wordt tot nader order behouden.

Sind september 2015 is het provinciaal voetbal  al opgesplitst in een Nederlandstalige en een Franstalige zuil wegens een aanpassing aan de hervorming van het amateurvoetbal .