Afscheidsinterview Erwin Meheus


Na 5 jaar trouwe dienst bij KVTD gaat onze Technisch Directeur van de jeugdopleiding, Erwin Meheus, ons verlaten. Erwin had tijdig aangegeven graag nog eens een nieuwe uitdaging aan te gaan, en uiteraard gunt iedereen van de club Erwin deze stap. We gaan dan ook zeker als goede vrienden uit elkaar. We stelden Erwin wat vragen over zijn periode bij KVTD in dit afscheidsinterview:

Erwin, neem ons nog eens mee terug naar het begin: hoe kwam je in contact met KVTD en wat was je motivatie om aan de job te beginnen?

In 2015 heb ik de overstap gemaakt van KV Woluwe-Zaventem naar KV Tervuren-Duisburg. Vanaf het begin van het seizoen 2015 – 2016 werd ik als TVJO tewerk gesteld. Via Kelecom Gaëtan, die mijn voorganger was, kwam ik in contact met KV Tervuren – Duisburg. Na een gesprek met de toenmalige jeugdvoorzitter Patrick Bervelt en Gaëtan Kelecom bleek dat KV Tervuren – Duisburg een goede visie had en met zijn jeugd progressie wou maken. Deze elementen spraken mij aan om als TVJO te starten, niettegenstaande dat het niveau van KV Tervuren – Duisburg lager lag dan het niveau bij KV Woluwe – Zaventem.

Weet je nog wat je eerste indrukken waren, en welke verbeteringen je als eerste hebt doorgevoerd?

Mijn eerste indruk was dat er vooral moest gewerkt worden met de bestaande jeugdtrainers om hen een bepaalde progressie te laten maken. In het seizoen 2015 – 2016 heb ik mij dan ook veel bezig gehouden om het niveau van alle jeugdtrainers op te trekken. Via verschillende workshops en door de inspanning van deze trainers werd het niveau toch aanzienlijk hoger. Verschillende trainers schreven zich in voor een vervolmakingscursus gegeven door Voetbal Vlaanderen. Deze progressie kon enkel maar ten dienste zijn voor al onze jeugdploegen. De inzet en leergierigheid van de jeugdtrainers was enorm en het was een plezier om met deze mensen te kunnen samenwerken.

Als je bekijkt wat in de loop der jaren allemaal is veranderd, waar ben je dan het meest trots op, of kijk je met de meeste voldoening op terug?

In het seizoen 2016 – 2017 heb ik mij vooral beziggehouden met de progressie van alle jeugdspelers. Hierbij werd versterking gehaald en is Roger Geyns als eerste coördinator Middenbouw ingelijfd . Ik kende Roger uit de periode van KV Woluwe – Zaventem. Na een wat moeilijke start werd al snel duidelijk dat zijn ervaring en kennis een meerwaarde betekende voor de progressie van onze jeugdspelers. Op een termijn van twee jaar werd het effectief aan spelers verdubbeld. Een teken dat KV Tervuren – Duisburg heel goed bezig was en in de regio een naam aan het worden was.

Jaarlijks ontvingen wij een honderdtal aanmeldingen van nieuwe spelers en werd steeds een 80% aangesloten. Dit was soms ook al een meerwaarde voor onze progressie.

Echter moest ik ook vaststellen dat vanaf seizoen 2018 – 2019 het moeilijker werd om jeugdtrainers te vinden en zeker gediplomeerde trainers. De druk van Voetbal Vlaanderen werd hoog en moesten wij ons in veel bochten wringen om KV Tervuren – Duisburg te verdedigen bij Voetbal Vlaanderen. Daar zijn we tot nu toe altijd in geslaagd. Ook in de toekomst zal dit probleem zich blijven herhalen en moeten clubs naar een alternatieve oplossing zoeken. Dit zal een moeilijke opdracht worden.

Met welk gevoel neem je nu afscheid? En heb je misschien nog een laatste boodschap voor iedereen van KVTD?

Na vijf jaren KV Tervuren – Duisburg heb ik besloten om een andere uitdaging aan te gaan. Ik wil alle bestuursleden, trainers en spelers bedanken voor de goede samenwerking en voor de kans die ik heb gekregen om mezelf te ontwikkelen.

In het bijzondere wens ik René Smit en Alex Viaene, waar ik heel nauw heb mee samengewerkt, een bijzondere pluim te geven voor hun inzet en werk dat zij iedere dag leveren aan de club. Het was een plezier om met deze mensen alle dagen samen te werken.

Ik ben blij en fier dat KV Tervuren – Duisburg het twee-sterren label wederom heeft ontvangen. Ik heb samen met andere personen daar heel hard voor gewerkt. Ik wens alle leden van de club zeer veel succes en dit is geen definitief afscheid. Ik zal ten tijde nog eens langskomen en blijf jullie volgen!

Mag iedereen gezond en wel blijven.

Vriendelijke groeten,

Erwin Meheus

Namens iedereen van KV Tervuren-Duisburg:

Erwin, enorm bedankt voor al je werk en inzet. Dankzij jou hebben we flinke, kwalitatieve sprongen vooruit kunnen maken! We wensen je veel succes bij je nieuwe club RWL Sport, en we zullen je altijd weer graag welkom heten als bezoeker!